Sid ned
Problemformulering: Hvordan kan man kombinere et holdbart siddemøbel med en opbevarings genstand?
Jeg har skrevet min problemformulering udfra den problemstilling som illustreres på billedet nedenfor:
Problemet består grundlæggende i, at jeg efterhånden har samlet en del sy, strikke og hækle ting. Det er alt fra små maskiner til stoffer og garn - og det fylder hele mit skrive bord (og også under sengen).
Så da 2. studieprodukt skulle laves og emnet var "Sid ned" samt at resultatet skulle have en konkret brugsværdi, synes jeg det var oplagt at bygge en blanding mellem en bænk og kasse.
Mht. materialet har jeg lige fra starten været mest interesseret i træ. Men Materialer som plastik, tekstil og jern har også været oppe at vende, men jeg er hurtigt gået tilbage til træ, da det var det materiale som både gav den bedste holdbarhed (som siddemøbel) og samtidig havde det look, som jeg ønskede.
Til at starte med googlede jeg forskellige stole og kasser og ud fra de ideer, og med tanker på, at konstruktionen af produktet skulle kunne bærer en vis vægt, begyndte jeg at tegne ideer:
Kassen skulle kunne indholde nogle af mine krea-ting såsom garn, stof, redskaber osv, ingen af tingene er videre tunge, hvilket gjorde, at jeg har valgt en masonit plade til bund, og ikke fyrtræs brædder, som resten af produktet er lavet af.
Højden er bestemt ud fra, at man skal kunne sidde i en behagelig stilling med benene, og hvis produktet bliver for lavt, vil det være irriterende at skulle sidde der i længere tid.
Længden er tilpasset det sted, hvor kassen skal stå. Målene lød på dette tidspunkt i processen på: Højde: 40-50 cm. Længde 60 cm. Bredte: 35 cm.
For at kunne sidde på kassen skal der selvfølgelig et låg til, hvilket også er praktisk så ikke garn og stof ligger og samler støv. Låget skulle sættes på med hængsler og forside og de to ender skulle rage ca. 2 cm ud over kassen for ikke at give et alt for klodset og kedeligt udtryk.
Min oprindelige tanke var, at kassen skulle slås samme med søm - er utrolig utopisk tanke fandt jeg senere ud af. Jeg synes om det lidt rustikke og næstest old-school agtige look, som søm kan give, og det gjorde derfor heller ikke noget, at man ville kunne se, at kassen var samlet med søm. MEN en ven af familien, som er snedker og vanvittig dygtig, grinede naturligvis af mig da jeg fortalte, at jeg ville samle den med søm. Hvis jeg gerne ville have et holdbart produkt, og det ville jeg selvfølgelig gerne, så var jeg desværre nød til at samle den med noget så charmerende som skruer!! ØV!
Jeg kørte i en trælasthandel og købte de meter træ som jeg skulle bruge samt bunden og hængsler.
Jeg var dermed klar til at begynde.
Brædderne målte 2 cm i tykkelse og ca. 15,5-16 cm i bredten og skulle saves ud i disse mål:
6 gange længde på 60 cm
6 gange ende på 35 cm
4 gange låg på 75 cm
4 gange lister på 48 cm
3 gange "låg lister" på 34 cm
Jeg havde egentlig tegnet kassen sådan, at brædderne på langsiden skulle gå ud og dække de to gavle, men da det ikke ville passe i forhold til de meter, som jeg havde købt brædderne i, var jeg nød til at ændre designet, så gavlene blev 4 cm længere og dækkede langsiderne. Udover det med sømmene, er det noget af det som jeg er mest ærgerlig over, ikke blev som jeg ville have det. Det tog et par timer at save det hele ud, og det krævede præcision og gode overarme :)
sådan så det ud bagefter:
Nu var jeg umiddelbart klar til at samle kassen, men så kom jeg i tanke om den kasse vi havde samlet i starten af året på holdet. Den var nemlig samlet med lister i alle fire hjørner, fire i bunden samt fire i toppen, og jeg havde blot tænkt mig at sætte en i hvert hjørne af kassen. Så jeg blev pludselig i tvivl, om kassen ville kunne holde til at sidde på, eller om den ville blive vakkelvorn med tiden. Derfor besluttede jeg mig for at vente med at samle kassen og istedet finde ud af, "hvordan man bygger en stol" og hvad kravene er i forhold til materiale, design og vægt. Jeg søgte på nettet og i forskellige bøger, men fandt ikke noget formel på sådan et spørgsmål - jeg forestiller mig, at sådan en problematik typisk er noget som formidles mundtligt fra en mester til en lærling eller på en uddannelse, og at det er noget som skal øves og prøves mange gange så man husker og ved, hvordan man kan sætte materiale sammen, så de kan holde som siddemøbel. Jeg allierede mig med den gode ven af familien, som ødelagde min utopiske drøm om søm! Han er som nævnt snedker og har arbejdet i faget siden midten af 60'erne og var den helt rigtige mand, at spørge om hjælp! Han var dog ikke i tvivl om, at i forhold til kassens højde og bredte og med tykkelsen og bredten på brædderne samt tykkelsen på listerne, at så ville kassen sagtens kunne holde uden yderligere lister.
Så jeg begyndte at skrue kassen sammen:
Jeg startede med at forborrer fire huller i bunden. Jeg fandt midten af hjørne listerne og målte samme afstand ind fra pladens hjørner.
Herefter borrede jeg de fire lister fast i hver hjørne.
Jeg forborrede også brædderne til siderne. Og her lærte jeg en smart teknik: Jeg startede med at bestemme, hvor de to huller i hver side skulle bores og satte små kryds de pågældende steder. Herefter gik jeg til maskinen og satte en liste fast med skruetvinger. Så lagde jeg brættet klar og målte af så det passede med borret. Da jeg havde gjort det, satte jeg en lille streg på listen, der hvor hjørnet af brædtet mødte listen. Så vidste jeg, at så længe hjørnet og siden flugtede med mærket, ville hullerne blive de samme steder. Jeg forborrede alle seks langsider med to huller i hver ende.
Så var det eller bare med at bore siderne på. Et andet trick, som jeg ikke selv havde tænkt på, for at øge holdbarheden, var at lime. Så udover skruerne kom der også lim mellem listerne og brædderne.
Så langt så godt!
Nu kunne jeg begynde at sætte enderne fast, som selvfølgelig også blev forborret så samme måde som siderne. Også enderne fik lim inden de blev borret fast.
Så var kassen færdig - lidt større end forventet og MEGET tungere end forventet, men det er jo heldigvis meningen, at det er en stationær kassen.
Nu var tiden kommet til låget.
Jeg havde heldigvis savet brædderne til låget ud i 75 cm, da det jo var meningen, at låget skulle stikke et godt stykke ud over kassen. Men det ville se alt for voldsomt ud, hvis det stak 5,5 cm ud på hver side, så jeg besluttede at save 9,5 cm af, så låget kun stak ca. 2 cm ud. Samtidig synes jeg, at hængslerne og et håndtag ville forstyrre blikket for meget, når man kiggede på kassen, så det valgt jeg også at gå bort fra og dermed bare have et helt simpelt låg.
Mens jeg borrede listerne fast i låget, blev de tre brædder limet og tvunget sammen med en skruetvinge.
Til sidst fik låget lavet en runding i kanten, så ikke kanten borer sig ind i benene. Låget blev også slebet fri for små splinter, hvilket er yderst parktisk når man har strømpebukser på.
Det færdige resultat!!
Via linket nedenfor kan jeg se et 3D billede af kassen:
http://seene.co/s/MPZCdX/ http://seene.co/s/MPZCdX/
I forhold til at skulle arbejde med sådan et projekt i en skoleklasse, synes jeg sagtens man kan våge sig ud i det! Nok ikke en kasse i samme størrelse, men teknikkerne med save, bore, slibe og lime er forholdsvis simple, ligeledes er konstruktionene af kassen. Man kunne endda kombinere projektet med matematik, hvor eleverne f.eks kunne arbejde på at tegne, måle, beregne areal osv til kassen.
Da jeg søgte inspiration på nettet, faldt jeg over denne skammel med et hemmeligt rum:http: http://elever4-6.emu.dk/fag/slo/ Projektet virker også simpelt og sjovt.
Da jeg søgte inspiration på nettet, faldt jeg over denne skammel med et hemmeligt rum:http: http://elever4-6.emu.dk/fag/slo/ Projektet virker også simpelt og sjovt.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar